Kunskap

Cigarettfimparnas gifter – bara en droppe i havet?

Cigarettfimpar hör inte hemma i hav eller sjöar, det säger sig självt. Men hur stor skada för havets organismer utgör fimpskräpet?

Om du har läst tidskrifter eller surfat på nätet de senaste åren har du antagligen stött på bilder av skador orsakade av marint skräp – till exempel bilder av sköldpaddor intrasslade i plastringarna från ölpaket och fisk som fastnat i plastpåsar. Lika ofta rapporteras inte om den inverkan cigarettfimpar har på fisk och andra marina organismer, och särskilt inte hur fimparna påverkar vattnet som är förutsättningen för allt liv på vår planet.

I Finland finns det i genomsnitt 300 cigarettfimpar per 100 meter på urbana stränder.

I landet med tusentals sjöar med tusentals kilometer strandlinje är det lätt att hitta vackra sjö- och havslandskap. Därför är det oerhört viktigt att dela information och agera proaktivt för att skydda finska vattendrag och stränder mot nedskräpning.

Lyckligtvis arbetar många redan med detta. Så låt oss börja med de goda nyheterna innan vi berättar mer om hur cigarettfimpar förorenar sjöar och hav.

Under de senaste 30 åren har 60 miljoner cigarettfimpar samlats in från sjöar, stränder och kuster runt om i världen.

De vattenförorenande effekterna av tobak kan delas upp i två: plast som skadar fisk och miljö, samt gifter som förorenar grundvatten, sjöar och hav.

Låt oss ändå först ta reda på hur cigarettfimpar hamnar i vattendragen.

Inte särskilt lång väg

Det är lätt att förstå hur cigarettfimpar som kastas i vattnet på stranden eller från en båt hamnar i ett vattendrag. Men cigarettfimpar kan skada vattendrag även då de kastas någon annanstans än i soporna, var som helst i världen. När en fimp långsamt bryts ner är det inte bara cellulosaacetat, dvs. bioplasten i filtret, som blir kvar. Fimpen är rik på gifter som nikotin, tjära, tungmetaller och andra kemikalier som kan absorberas i grundvattnet eller direkt i sjö- eller havsvattnet.

Dessa gifter är livshotande för fisk, marina djur och organismer och de är giftiga för ekosystemen i sötvatten och saltvatten.

Är gifterna från en cigarettfimp bara en droppe i havet eller sjön?

Det är svårt att uppfatta hur mycket vatten det finns på jorden och hur stort hot cigarettfimpar utgör för våra vattendrag.

Läs dessa fakta för att få rätt perspektiv:

En cigarettfimp förorenar 40 liter vatten runtom den.

Cigarettfimpar är den vanligaste typen av skräp i sjöar och hav. Tänk på hur höga siffrorna blir när mängden vatten som är förorenad av alla cigarettfimpar sammanslås.

Tänk på föroreningar orsakade av cigarettfimpar som vattendragens version av luftföroreningar. När gifterna har läckt ut i vattnet infiltrerar de varje vrå av våra sjöar och hav.

Plast försvinner ingenstans

Även om det just är gifterna från cigarettfimparna som förorenar vattendragen, bör de skadliga effekterna av plasten som fimparna innehåller inte glömmas.

En ny studie visade att mer än hälften av de fiskar, valar och delfiner som studerades betraktade plast som mat, och alla djuren som studerades hade mikroplaster i matsmältningssystemet.

Vi önskar inte detta öde för fisk och skaldjur, särskilt inte för de som hamnar på våra tallrikar.

Vill du hjälpa oss att hålla cigarettfimpar borta från finländska stränder och vattendrag?